Sykleillä ratsastamista – Giga Metals

Raaka-aineet ovat super syklisiä. Tämä johtuu niiden pääoma intensiivisyydestä ja luonteesta liikkua merkittävästä ylituotannosta, alituotantoon. Alituotannossa hinnat nousevat räjähdysmäisesti ja äkkiä jokainen kaivostoimija pystyy anneilla ja velalla rahoittamaan projektinsa. Sektorille virtaa rahaa ja kaivoksia rakennetaan. 2-3 vuotta myöhemmin tuotantoa onkin jo sen verran että raaka-aineen hinta romahtaa.

Seuraava vuosikymmen painuneet hinnat takaavat että lähes jokainen uusi kaivos olisi epäekonominen. Markkinoilla onkin sanonta ”the cure for low prices is low prices”. Kaivokset ehtyvät, inventaariot alkavat loppumaan ja jälleen maailman huomaa olevansa tilanteessa, jossa pitkän juoksun kysyntä vain kasvaa kun tuotanto on laskemassa. Ja sykli alkaa uudestaan.

Syklisyyden takana on selvä ja ymmärrettävä logiikka. Mutta logiikan taustalla on totaalisen irrationaalinen käytös.

Rauta 25v

Kun esimerkiksi raudan kysyntä alkoi paisumaan 2000-luvun alussa, sen hinta lähti nousuun. Vaikka globaali raudantuotanto onnistuttiin 3-kertaistamaan noin 10 vuoden aikana, raudan hinta vain nousi. Samalla nousi rautayhtiöiden osakkeet, kuten rauta jätti VALEn, jonka kurssi nousi 2$ tasolta >40$ tasolle muutamassa vuodessa.

VALE

VALE korreloi suoraan (vivulla)raudan hintaan, koska markkinat projisoivat kulloisenkin raaka-aineen spot-hinnan tulevaisuuteen lähes vakiona. Tämä on täysin absurdia markkinoilla, joiden tiedetään olevan syklisiä. Silti hintataso otetaan kuin uutena ”normaalina”.

Giga Metals (GIGA) ja irrationaalisuudesta hyötyminen

GIGA omistaa Kanadasta jättimäisen nikkeliprojektin. Oleellista on kuitenkin se ettei GIGAn projekti ole operoiva kaivos, vaan projekti, joka vaatii yhä joukon ekonomisia tutkimuksia ja luvituksen (jonka se toivoo saavansa 2021-2023).

Tästä huolimatta, kuten edellisessä esimerkissä, GIGA seuraa uskollisesti nikkelin hinta, joka on vielä absurdimpaa kuin operoivan kaivoksen kohdalla.

Nikkeli 30v
30v historiasta näkee miten korkea volatiliteetti Nikkelillä on ollut. Samanlaisia piikkejä löytyy 80-luvulta ja 70-luvulta.

GIGA long term

Moni uskoo nikkelin olevan nousun kynnyksellä. Sähköautot tarvitsevat huikeasti nikkeliä (kun puhutaan lithium tai kobolt akuista, ne ovat kuitenkin usein 60-80% nikkeliä (cathode chemistry)). Nikkeli on patterimetalleiden ykkönen ja sen kysyntä tulee räjähtämään. Nikkelikaivosten rakennusbuumi osui myös 2007-2010 akselille ja moni kaivos on elinkaarensa loppupuolella.

Myös uudet projektit tarvitsevat usein merkittävästi korkeamman nikkelin hinnan, ollakseen ekonomisia ja saadakseen rahoituksen. Ja viimeisinä vuosina nikkelin inventaariot ovat lähteneet jyrkkään laskuun viestien todellisuudesta, maailman nikkelintuotanto on alituotannossa.Nikkeli varastot

Nikkeli kysyntä

Mutta nääh. Sanon vain että nikkeli on kuten kaikki muutkin raaka-aineet. Se on syklinen. Joskus syklit kestävät 10 joskus 20 vuotta.

Patterit ovat vain 2% nikkelin kysynnästä ja vaikka uskon sähköautoihin (ja ne varmasti tulevat aiheuttamaan 20-luvulla joukon hypejä) en näe niitä seuraaviin vuosiin akuutteina. Pessimistinä uskoisin että näemme myös tätä ”vallankumousta” ennen taantuman, jossa kaikkien perusmetallien kysyntä laskee, mutta kuka tietää.

GIGA onkin ”option with a time-decay”

Kaiken tämän alustuksen tavoite oli tuoda esiin se, etten lähesty GIGAa suoranaisesti yrityksenä, enkä ole rakentanut vahvaa fundamenttikeissiä nikkelille. Lähestyn nikkeliä super syklisenä raaka-aineena ja GIGAa viputuotteena.

GIGAn markkina-arvo on noin 10miljCAD eli noin $7milj. Se ei kuitenkaan ole exploration-stage yhtiö vaan sillä on löytö ja tämä on avain kaikkeen. Itse asiassa GIGA omistaa maailman 2. suurimman kehittämättömän nikkeli löydön.

GIGA resurssit

GIGAlla ”on” maassa 8,3 miljardia paunaa nikkeliä (jos tunnet kaivosbisnestä, huomaat, että yksinkertaistan tietoisesti) ja 530 miljoonaa paunaa kobolttia. Vaikka sinulla lukijana ei olisi kontekstia tällä määrälle, voidaan se avata näin. Nikkelin spot-hinta markkinoilla on noin 8,5$/lb. 8,5$*8,3B (GIGAn resurssit)=70,5 miljardia$ nikkeliä maassa.

GIGAn tuotantokulut eivät ole alhaiset ja kaivoksen vaatima investointi on yli $1B, mutta sen vipu on resurssien takia valtava.

Irrelevantilla matikalla, jos nikkeli nousee vaikkapa 1$ paunalta, tämä 1$ menee suoraan tulokseen ennen veroja, koska tuotantokulut ovat vakio. Kaivoksen toiminnan aikana tämä tarkoittaa >8 miljardia dollaria lisää kassavirtaan 7 miljoonan$ firmalle. Tämä tarkoittaa että pienikin muutos nikkelin hinnassa, muuttaa potentiaalisia kaivoksen tuottoja huikeasti.

GIGA PEA

Vipua voi selittää myös näin. Jos GIGAn all-in tuotantokustannukset/ pauna (lb) ovat 7$, se tekee 1,5$ tulosta/lb nikkelin nykyisellä 8,5$/lb hinnalla. Jos nikkelin spot hinta nousee kymmeneen dollariin, eli 17%, GIGAn (teoreettinen) tulos tuplaantuu. Siksi GIGA on kuin optio.

…with time-decay, viittaa siihen, että pitääkseen valot päällä, GIGA joutuu tekemään osakeanteja eli laimentamaan pottia.

Mutta vaikka joutuisin odottamaan 10 vuotta ja GIGA pitää valoja päällä jatkuvilla osakeanneilla, nostaen osakekantansa nykyisestä 70 miljoonasta 210 miljoonaan, GIGAlla tekee luultavasti monin kertaisen tilin, kun nikkeli lopulta pääsee noususykliin.

Tässä kuitenkin avain on

1. melko hyvin ennustettava ”burn-rate”, eli vuotuinen rahan tarve, jos keissi menee odottamiseksi.

2. Niin suuri ja hyvin kartoitettu resurssi, että omistajat ja markkinat ovat valmiita rahoittamaan pitkän aikaa valojen päällä pitämistä. Myös se että kyseessä on perusmetalli auttaa, en ole esim innoissani koboltista tai lithiumista.

3. Niin suuri resurssi, että merkittäväkin laimentaminen on irrelevanttia, kun raaka-aine on nousu syklissä.

Esim GIGAn kohdalla, vaikka osakkeita olisi x3 tämän päiviäsestä, jokaisen osakkeen takana olisi yhä miltei 40 paunaa nikkeliä. Tämä tarkoittaa että ekonomisen tuotantokustannuksen jälkeen, jokainen 1$ lisää nikkelin hinnassa on 40$ tulevia kassavirtoja osakkeelta (0,17CAD$ osakkeelle).

Mutta myyntejä ei voi onnistuneesti ajoittaa!?

Ei, mutta tämä on äärettömän korkean volatiliteetin markkina. Voin istua ja odottaa ja määrittää jokaisen tapauksen kohdalla tason (tasot) joilla olen halukas luopumaan potistani.

Tämä on esimerkki istu, odota ja ratsasta syklillä, keissistä. Se ei perustu suoranaisesti kummoisenkaan fundamenttien läpi syynäämiseen, eikä juuri edes tulevaisuuden ennustamiseen.

Sykliset alat vain ovat syklisiä ja kun syklinen sektori pääsee vauhtiin, ovat palautukset usein erittäin korkeita markkinoiden irrationalisuuden takia.

Disclaimer: Olen roikuttanut ostotarjousta 0,17CAD tasolla muutamia päiviä. Otan pienehkön position nyt. GIGA ei ole tutkallani ainut tällainen keissi, mutta erinomainen esimerkkinä. En anna ostosuosituksia.

Yksi vastaus artikkeliiin “Sykleillä ratsastamista – Giga Metals

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s