Positioi itsesi kupariin

Uraanin rinnalla minua kiinnostavin fundamenttikeissi, on kupari. Uskon että tämä on sektori, jolla pitkän aikavälin tuotot tulevat olemaan poikkeuksellisen korkeat kärsivälliselle sijoittajalle.

Kuparin kysyntä tulee kasvamaan

Kupari on infrakstruktuuri metalli, jota ilman moderni yhteiskunta ei toimi. Mm. sähköverkkomme perustuu täysin kupariin. En voi painottaa tätä liikaa, kupari=sähköistyminen.

Maailman energian kulutuksesta 20% on sähköä ja yksinkertaistettuna sähkö on ainut energian muoto, mitä voimme tuottaa ilman CO2 päästöjä. Onkin välttämätöntä että maailma sähköistyy sillä näin voimme siirtää mm. liikenteen fossiilisista polttoaineista sähköön.

Samalla kun maailma sähköistyy globaalin energian kulutuksen on arvioitu nousevan 60% 2040 vuoteen mennessä.

Myös uusiutuva energia on uskomattoman kupari-intensiivistä. Aurinkopaneelit vaativat 4-5 tonnia kuparia/ MW kapasiteettia. Tuulivoima tarvitsee noin 3,6 tonnia/MW ja sähkönvarastoimiseen kuluu myös merkittävästi kuparia/MW. Uusiatuviin pohjaava energia verkko vaatii monta kertaa enemmän kuparia kuin fossiilisien polttamiseen pohjaava verkko. Myös sähköautot vaativat helposti 5-10 kertaa enemmän kuparia kuin polttomoottori autot.

Tämä näkyy mm. Saksassa, jossa kuparia kuluu vuodessa 15kg per capita. Tämä on seurausta siirtymisessa uusiutuviin, mutta silti uusiutuvien osuus Saksan energiasta on vain n. 17%. Vertailuksi USAssa vastaava luku on noin 10kg per capita ja Intiassa alle 0,5kg per capita.

”Kupari on 2000-luvulle, mitä öljy oli 1900-luvulle” – Gianni Kovacevicia.

Kolme megatrendiä sähköistyminen (joka sisältää sähköautot), uusiutuvat energianmuodot ja energian kulutuksen kasvu tekevät siitä lähes absoluuttisen varmaa että kuparin kysyntä jatkaa kasvua.

Demand supply

Tarjonta nousee vain jos kuparin hinta nousee

Kuten uraanissa, myös kuparissa, on tiettyjä ekonomisia realiteettejä, jotka tekevät tarjonta puolesta merkittävästi kiinnostavamman kuin kysynnästä.

Ensimmäinen niistä on se että kuparin tuotanto kutistuu kaivosten ehtyessä, eikä todella merkittäviä projekteja olla tuotu viime vuosina linjoille. Ilman todella merkittävää uutta tuotantoa maailma tulee olemaan erittäin suuressa kuparivajeessa.

Emme myöskään ole löytäneet oleellisia löytöjä pitkään aikaan. Toki joka vuosi löydetään lisää kuparia, mutta suuria löytöjä, jotka voivat korvata isoja ehtyviä kaivoksia ei ole juuri tehty.

Copper exploration

Onneksi maailmassa on kehittämättömiä projekteja. Se onko niitä tarpeeksi, jotta ehtyvien kaivosten tuotanto ja kasvava kuparin kysyntä voidaan tyydyttää on kyseenalaista. En ole kuitenkaan spekulaattorina hyper kiinnostunut siitä. Kupari on syklinen metalli enkä näe sen kanssa buy&hold sijoittamisen olevan oikea tapa syklisillä markkinoilla.

Minua kiinnostaa se että jotta nämä projektit voidaan tuoda linjoille, tarvitaan merkittävästi korkeampi kuparin hinta.

Malmipitoisuus laskee

Raaka-aine sijoittajilla on sanonta ”grade is king”. Grade eli malmipitoisuus kertoo meille kuinka paljon haluttua raaka-ainetta tonnissa malmia on. Esim jos kupari projektin grade on 1% on tonnissa malmia 10kg kuparia. Nyrkkisääntönä, mitä enemmän tonnissa malmia on kuparia, sitä ekonomisempaa kaivostoiminta on.

Malmipitoisuudet ovat kuitenkin laskeneet jo pitkään. Olemme olleet erinomaisia hyödyntämään ekonomisimmat raaka-aineet planeetaltamme, mutta ruokahalumme on uskomattoman suuri ja kasvava.

GradeCopper grades

Projektejen, jotka voidaan tuoda tulevaisuudessa linjoille, grade on selvästi alle 0,5%. Uudet projektit ovat myös usein syvemmällä tai muutoin teknisesti haastavampia kuin jo rakennetut kaivokset (tai ne sijaitsevat Kongossa), sillä rehellisesti, moni hyllyllä olevista projekteista on ollut hyllyllä jo pitkään (i.e. paskaprojektit).

Historiallisesti olemme pystyneet innovaatioilla pitämään raaka-aineiden hinnan nousun kurissa, mutta joitain realiteetteja on vaikea voittaa. Mm. malmin louhiminen on helposti noin 6-8$ tonnilta. Logistiikka ja prosessointi 10-15$ ja hallinto ja kaivoksen ylläpito 5-10$ tonnilta. Operationaaliset kulut lienevät 25-30$ tonnilta. Tähän päälle kaivosten rakentamis kulut, yms.

Jos grade on 1,5% on tonnissa malmia 33 paunaa kuparia. Jos kupari on 2,5$ paunalta on malmitonnin liikevaihto 33 paunaa *2,5$=82,5$. Jos malmipitoisuus on 0,4% (kuten uusilla projekteilla monesti on) on tonnissa malmia vain 8,8 paunaa kuparia. Liikevaihtoa tonnista malmia saa 2,5$ kuparilla vain 22$.

Kaivos teknologia saa mullistua seuraavan 10 vuoden aikana, jotta tämä on ekonomista…tai kuparin hinnan täytyy kohota.

Tämä on hyvin lyhyesti hypoteesi

  • Kaikki linjoille tuotavissa olevat esiintymät ovat tunnettuja, niiden malmipitoisuus on matala ja/ tai tekninen haastavuus on korkea. Niitä ei voida tuoda linjoille, ilman selvästi korkeampaa kuparin hintaa.
  • Kuparin kysyntä kasvaa ja tarjonta laskee, ellei kuparin hinta nouse.
  • Kupari on kustannusten puolesta pienehkö komponentti infrakstruktuuri hankkeita i.e. kuparin 2-3 kertaistuminen ei pysäytä hankkeita.
  • Uusia löytöjä ei ole tehty. Yllätyksiä ei siis ole tulossa sillä tie löydöstä teknisiin tutkimuksiin, luvitukseen ja rahoittamiseen & rakentamiseen on pitkä, helposti +15 vuotta.

Sijoitus horisontti ja rahastus

Perspektiivini spekulaattorina on vain seuraava sykli ja lyön aina vetoa historian puolella. Kuparin hinnan nousua seuraa suuri investointi aalto jota seuraa keskipitkällä juoksulla ylituotanto ja hinnan lasku. Tässä vaiheessa haluan olla ulkona markkinoilta.

Ajoituksen suhteen minun ei tarvitse olla kovinkaan menestyvä. Pystyn ymmärtämään että eri hintatasot 3$, 4$ ja 5$ jne. aiheuttavat jokainen joukon uusien kaivosten rakentamispäätöksiä ja rakentaminen vie vuosia.

Seuraankin oleellisimpana tekijänä nousumarkkinoilla investointeja sillä vaikka kupari nousisi 6$ paunalta, ei itsessään hinta poista tuotantovajetta, uusi linjoille tuleva kapasiteetti poistaa vajeen.

Mutta kun kuparin hinta nousee, nousee osakkeiden arvo monin kertaisesti kupariin nähden. En näe tätä käytöstä markkinoilta rationaalisena, sillä syklisillä sektoreilla nousua yleensä seuraa merkittävä kapasiteetin kasvu ja hinnan lasku, mutta markkinat projisoivat raaka-aineen hinnan tulevaisuuteen.

Kun kupari nousi 1$ tasolta 2000-luvun alussa miltei 4$ tasolle 2008 alan suurimpienkin kaivosyhtiöiden kurssit nousivat 6-10 kertaisiksi. Pienempien yhtiöiden kurssit nousivat merkittävästi enemmän.

Kun tuotantokulut X kaivokselle ovat 2$ paunalta ja kupari on 2,5$, jää kaivokselle käteen 0,5$ paunalta. Jos kupari nousee 5 dollariin paunalta eli tuplaantuu, X tekee 2,5$ paunalta eli tulos viisin kertaistuu. 

Jos olisin varma siitä, milloin tämä kaikki tulee tapahtumaan ostaisin pohjamudissa olevia suuria kaivosprojekteja, jotka tarvitsevat 3,5$ kupari paunalta ollakseen ekonomisia. Niiden vipu on joskus uskomattoman korkea ja 5-10milj$ kaivosyhtiö saattaa nousta nopeastikin satojen miljoonien kaivosyhtiöksi. En kuitenkaan löydä kuparista yhtä ”herkullisia” kohteita kuin vaikkapa GIGA Metals nikkelin puolella, joten minun pitää rakentaa positioni pitkällä aikavälillä.

Lähestyn markkinaa basket-sijoittamisella, eli ostan korillisen firmoja sektorilta ja jokaista korin firmaa useammassa erässä.

Yleisohjeet ovat tässä. Etsin projekteja, jotka

  • On luvitettu, parhaimmillaan rahoitettu ja rakenteilla
  • Joilla on todella pitkä LOM (life of mine), mieluiten yli 20 vuotta. Silloin, jos joudun odottamaan 6-10 vuotta, on yhtiöllä vielä merkittävimmät resurssit jäljellä.
  • Omaavat erittäin alhaiset tuotantokulut (alin 25%). Vaikka välissä tulisi taantuma ja kupari romahtaa 1$ tasolle hetkellisesti, tappiot ovat hyvin minimaaliset jos firman tuotantokulut (AISC) on alle 1,5$ paunalta.
  • Toimii lainsäädännöllisesti luotettavalla alueella (vaikkakin joskus, kuten Ivanhoe Minesin kohdalla koen että voin ottaa Kongo riskiä johdon (Friedland) ja esiintymän huikean korkean laadun takia, olen valmis luopumaan tästä).

Sijoitan vähän ja hitaasti. Uskon että saamme kokea yhden taantuman ennen kuparin hinnan tuntuvaa nousua. Kupari on historiallisesti romahtanut erittäin paljon taantumissa ja kaivosten vipu toimii myös alasmentäessä. En ihmettelisi jos näen merkittävän 80-90% laskun kupariosakkeillani, ennen kuin näen merkittävän nousun.

Koen että nyt on hyvä aika alkaa positioimaan itseään kupariin. En tiedä milloin kuparin hinta nousee ja milloin voin lunastaa voittojani, mutta odotan tekeväni erittäin merkittävän tilin tällä sijoituksella.

Seuraava tekstini tulee olemaan muutamista kupariyhtiöistä joista pidän. Minulla on ollut hyvää-huonoa onnea positioimisessa. Kolmesta positiostani, joita olen vasta alkanut rakentamaan pitkillä vuosien osto-ohjelmilla, kaksi on ostettu pois. Tein molemmista >50% tilin alle 6kk sijoituksella, mutta toivon, toivon, ettei suosikkiani Excelsior Miningia osteta pois.

Yksi vastaus artikkeliiin “Positioi itsesi kupariin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s