Lumina Goldia salkkuun

Nyt lukiessani heliumista ja hiilestä minulla ei ole isoja fundakeissejä joista voisin kirjoittaa. Enkä usko sen olevankaan erityisen tarpeellista. Olen mieluummin hyper fokusoitunut muutamiin sektoreihin (kupari, uraani, kulta), joissa tunnistan asymmetristä riskiä, kuin hajautan. Enkä halua kirjoitella vain kirjoittelun takia.

Mutta halusin väliin kirjoittaa lyhyesti Lumina Goldista (TSX.V:LUM), sillä uskon sen olevan erinomainen kohde (vaikkakaan ei tuottoisin), mikäli kultabull lähtee liikkeeseen, mutta ja tämä on tärkeämpää, hyvä kohde vaikka näin ei kävisi.

Lumina Gold (LUM)

  • Osakkeita 309,5milj ja 325,5milj fully diluted
  • Osakkeen hinta $0,66CAD (01.09.2019) Update 12.10.2019 kurssi on laskenut 0,53CAD ja lisäsin omistustani.
  • Markkina-arvo (fully diluted) 214,8miljCAD eli 161,5miljUSD.

LUM omistaa merkittävän 8,5 miljoonan unssin (Moz) Cangrejos esiintymän Ecuadorista. LUM on myös toteuttanut PEAn (Preliminary Economic Assessment).

Itse rakastan tämän vaiheen yhtiöitä. Kaivoksiin sijoittaminen ja teknisten riskien arvioiminen on uskomattoman vaikeaa. Jos yhtiöllä on 2-5 tuottavaa kaivosta voin olla miltei varma siitä että valuaationi on päin metsiä.

Varhaisemman vaiheen exploration yhtiöiden ongelma taas on se että, rehellisesti, niillä on vain tontti ja tarina.

Yhtiöillä, joilla on teknisiä raportteja (PEA, PFS, FS, DFS/BFS) ja resurssiarviot, puolestaan on jotain dokumentoitua ja käsitys kustannuksista (Capex, Opex, Aisc), mutta ei kaivosten operointiin liittyviä teknisiä riskejä. Toki ne polttavat käteistä ja laimentavat, mutta omat sijoitukseni kaivosyhtiöihin ovat enimmäkseen sijoituksia, joissa yhtiöt vain toimivat erittäin edullisina (laimennus) ja vivutettuina optioina, jotka eivät vanhene.

Lumina Goldissa on muutamia tekijöitä, joista pidän erittäin paljon. 8,5Moz varainto on erittäin suuri. LUMn AISC (all-inclusive-sustainable-cost) eli kullan tuotantokulut ovat erittäin alhaiset 741$/oz ja projektin pääoma intensiivisyys on melko matala. Koon takia Cangrejosista pystyttäisiin tuottamaan kultaa 373,000oz per vuosi ja sen LOM (life-of-mine) on pitkä 16 vuotta.

Tämän lisäksi Cangrejosin esiintymän lähellä on tie, satama, lentokenttä, sähköä, tarpeeksi vettä ja suhteessa moneen muuhun Andien projektiin Cangrejos ei ole erityisen korkealla, tehden toiminnasta hiukan helpompaa ja infrakstruktuuri investoinneista pienet.

Heillä on myös osaava johto ja Ross Beaty omistaa yhtiöstä 17%.

Nämä tekijät tekevät Cangrejosista viidenneksi suurimman itsenäisen (ei suuren kultakaivosyhtiön omistama) kultakaivosprojektin maailmassa ja 14. suurimman kaikki projektit huomioiden.

Strategia

LUM on yksi monista Lumina Groupin spin off yrityksistä. Lumina Group on erittäin menestyksekkään kaivosyrittäjä Ross Beatyn 2003 perustama yhtiö. Yhtiön fokus on ollut löytää ja kehittää kupari ja kulta esiintymiä pisteeseen, jossa ne voidaan myydä suurille toimijoille. Tämä tarkoittaa yleensä 1. löydön tekemistä 2. lisä poraamista ja resurssin koon määritystä ja 3. vähintään PEA vaiheen teknisiä raportteja.

Lumina Group
Lumina Groupin track record

Tämä on myös LUMin strategia. Tällä hetkellä LUM on validoinut merkittävän esiintymän ja tehnyt teknisiä tutkimuksia ja kaivossuunnitelman. Seuraavat askeleet ovat 1. kasvattaa resursseja lisä porauksilla ja 2. alentaa teknisiä riskejä viemällä projektia eteenpäin teknisestä näkökulmasta.

Eli tiivistettynä, tehdä Cangrejosista jatkuvasti parempi ostokohde.

Raaka-aine sektoreilla on perverssi tapa, jossa raaka-aineen hinnan noustessa, syklin huipussa, tehdään erittäin paljon yritysostoja. Tämä on erittäin loogista. Suuret toimijat alkavat äkkiä tekemään merkittävästi kassavirtaa hintojen noustessa ja heillä on erittäin korkea motivaatio ylläpitää tai nostaa tuotantoaan (ja tässä operationaalinen sana on tuotanto, ei todellakaan kannattavuus).

Gold production

Top 6 isointa kultafirmaa on tilanteessa, jossa fuusiot huomioiden niiden tuotanto ja reservit ovat alenemassa ja pipeline heikko. Nämä suuret yhtiöt ovat jokaisessa raaka-aine syklissä kilpailemassa siitä kuka hankkiin parhaimmat esiintymät ja tämä myös estää rationaalisimman käytöksen, eli rahan säästämisen ja ostamisen kun noususykli on ohi ja kaikki halpaa (myöskään osakkeenomistajat eivät pidä yhtiöistä jotka säilyttävät miljardeja tilillään, vaikka tämä olisi uskomattoman fiksua).

Ja Cangrejos täyttää kaikki suuren kultayhtiön kriteerit. Se on suuri esiintymä ja tarjoaa merkittävän tuotantokapasiteetin (alle 100,000pz per vuosi ei juuri isoja kiinnosta). Sen pääoma intensiivisyys on matala ja sen tuotantokulut ovat alhaiset vaikka malmipitoisuus onkin erittäin matala.

Sidenote: Turvalliset suuret toimijat

Suurten toimijoiden bisnesmalli on ollut hyvin pitkään kaivaa kultaa ja ostaa kehitettyjä projekteja. Toki jokainen iso yhtiö tekee jonkin verran explorationia, mutta tulokset ovat olleet heikkoja.

Tässä on kuuden suurimman kullan tuottajan tuotanto:

Gold production 6 large

Nyrkkisääntönä tuotanto alenee, kuten aiemmasta chartista näkee.

Kurssit puolestaan ovat kehittyneet seuraavasti siitä pisteestä kun tuotanto saavutti huippunsa:

Gold production 6 large stock

Jälleen avain sana on tuotanto, ei tulos tai kannattavuus. Kun tuotanto saavuttaa huippunsa, alkaa alamäki.

Tämän pointti on vain se että isot kullantuottajat haluavat kasvattaa tuotantoaan, mutta eivät välttämättä ole mitenkään ”turvallinen” tapa sijoittaa rahoja kultakaivoksiin. Mid-tier tuottajat ovat puolestaan tuottaneet 2000-luvulla erittäin erittäin hyvin. En kuitenkaan koe kulta yhtiöitä järkeväksi mihinkään buy&hold salkkuun (paitsi royalty&streaming yhtiöt), ostaisin buy&holdiin mieluummin fyysistä kultaa.

Valuaatio

PEAn mukaan base case after tax net present value (NVP) Cangrejosin kaivokselle olisi US$920milj. Tämän hetken kullan hinnalla NVP nousee kuitenkin US$1,3 miljardin hujakoille, huomioiden hiukan perus oletuksia alempi kuparin hinta (joka on sivutuote).

Tämä laskelma perustuu melko matalaan 5% diskonttaajaan.

Nyrkkisääntönä voisi sanoa että kaivosprojektin sisäinen korkokanta (IRR) täytyy olla yli 20%, jotta se kannattaa toteuttaa. Cangrejosin IRR nousee 1500$/oz kullalla tuon rajapyykin yli, mutta jos diskonttaaja nostetaan, pitää kullan nousta vielä 100$/oz jotta Cangrejosin IRR olisi tasolla.

Luminan projektia voi katsoa myös niin, että sen markkina-arvo on 160 ja kaivoksen NVP on 1300 eli >8x markkina-arvon verran. Tämä tekee Luminasta erittäin houkuttelevan hintaisen suurille yhtiöille.

Jos heittäisin lukuja päästäni, en näe tilannetta, jossa M&A tapahtuisi alle US$300milj., mutta on vaikea rakentaa myöskään tilannetta, jossa yli US$600milj olisi todennäköinen, ilman kullan merkittävää nousua. Kuitenkin sanoisin tämän haarukan olevan realismia myös 1300-1450$/oz ympäristössä, varsinkin huomioiden kasvavat resurssit.

Kasvu potentiaali ja katalyytti

Sanoin että Lumina Gold on jatkanut porauksia PEAn jälkeen ja pyrkii kasvattamaan resursseja.

Heidän porausohjelmansa on ollut erittäin merkittävä 36400 metriä viimeisen resurssi arvion jälkeen ja he ovat tunnistaneet 1km päässä Cangrejosista toisen ”satelliittiesiintymän” Gran Bestian.

Uusi resurssi päivitys tulee marraskuussa 2019 ja se kasvattanee resursseja tuntuvasti ja näyttää jälleen että lisä poraaminen tästäkin eteenpäin tulee kasvattamaan resursseja.

highlight

Tämän lisäksi poraukset ovat osoittaneet että esiintymien välinen käytävä sisältää myös kultaa.

Lumina deposits

Poraukset rahoitetaan anneilla, mutta niin kauan kuin annit tuottavat vastineeksi merkittävää kasvua jo valmiiksi erittäin merkittävälle projektille, ne luovat arvoa. Uskoisin että 10Moz raja menee heittämällä rikki, tehden esiintymästä vieläkin houkuttelevamman.

Ecuador ja poliittinen riski

Etelä-Amerikka on koti legendaarisella Eldoradolle ja Inkojen kullalle. Andit ovat huippu kohde kulta- ja kuparikaivoksille…mutta vain geologisesti.

Sijoittajille koko Etelä-Amerikka on yksi miinakenttä. Maiden johdossa on joko vasemmistolaisia kleptokraatteja tai militaristisia nationalisti-oikeistolaisia, jotka haluavat kansallistaa kaiken.

Ecuador ei ole tähän poikkeus. 2000-luvun alussa Ecuadorilla alkoi pyyhkiä hyvin ja öljyn hinta nousi. Kun öljy oli 100$ barrelilta Ecuadorin hallitus päätti viisaudessaan iskeä uudet kaivosprojektit täysin jäihin (luvitus) ja nosti samalla kaivosten veroja. Kiinan luoma raaka-aine hypersykli meni Ecuadorilta täysin ohi ja kun öljy romahti oli Ecuador ilman kansainvälisiä investointeja.

Viimeisen viiden vuoden aikana Ecuador on alentanut kaivosverojaan enemmän naapurimaiden mukaiseksi ja mahdollistanut kaivosprojektien etenemisen. Tämä on tuonut maahan joukon suurehkoja kaivosyhtiöitä ja miljardien innvestoinnit.

Ecuadorilla ei ole erityisen pitkää ja vakuuttavaa historiaa, mutta en koe sitä parempana tai huonompana kuin mitään muutakaan Etelä-Amerikan maata. Se kuitenkin, ettei Ecuadoria ole juuri tutkittu tekee maasta kiinnostavan, sillä se on viimeinen Andien kolkka, joka on tutkimaton ja avoin suurille löydöille. Uskoisin tämän tekevän sen myös kiinnostavan kohteen suurille toimijoille, jotka haluavat jalansijaa maasta.

En kuitenkaan halua sokeri kuorruttaa mitään. Ecuador on maa, josta itse en haluasi omistaa kaivosta buy&hold menetelmällä. Sama pätee koko Etelä-Amerikkaa.

Hallitukset ovat populistisia, korruptoituneita ja kleptokraatteja. Heihin ei voi luottaa.

Turquoise Hill Resources on hyvä varoittava esimerkki. Se omistaa top tier kuparikaivoksen mongoliasta. Sen tuotantokulut ovat erittäin alhaiset ja sen life-of-mine on yli 100 vuotta. Kaivokseen on investoitu miljardeja ja miljardeja ja se vastaa yli 10% maan BKTstä. (Toki se myös ylitti jälleen investointibudjetin ja reilusti, ja tämäkin vaikuttaa.)

Ja Mongolia ampuu niitä (vaikka valtio omistaa osan projektista) jatkuvasti jalkaan. Milloin lisätään veroja, milloin keksitään takautuvia veroja jne. Ja TRQ.n kurssi on vain romahtanut. TRQ teki 2019q1 tulosta per osake 0,06$ ja se on vasta ylösajo vaiheessa.

TRQ

Pointtini on että maariski on aito ja siksi yksikään projekti ei ole suuren keskittämisen arvoinen.

Summa summarum

En tehnyt tekstistä erityisen myyvää Lumina Goldin suhteen, mutta toisaalta ärsyynnyn lukiessani puhtaita tuuletus tekstejä.

Lumina Goldin erinomaisin puoli on se, että huomioiden mitä LUM pyrkii tekemään (myymään projektinsa), se tekee erittäin erittäin hyvää työtä. Se on pystynyt rakentamaan erittäin suuren ja toimivan projektin. Kaikki projektissa ei ole vielä tip top, mutta resurssien kasvatus yhdistettynä LUMin työhön teknisten riskien alentamiseen ovat juuri niitä asioita, mitä sen tuleekin tehdä.

LUM tulee tekemään osakeanteja, mutta Ross Beaty osallistuu niihin aina ja hän tuo mukanaan syviä taskuja. Tämä on myös syy sille miksi Lumina Gold ei joudu jokaisen annin yhteydessä antamaan 1:1 suhteella 2-5 vuoden ilmaisia warrantteja, kuten muut kehitysyhtiöt.

Projektin johto on tehnyt vastaavia kehitä-myy keissejä aiemmin (mm. Lumina Copper).

Projektilla on myös katalyytti, eli loppuvuoden resurssipäivitys ja lisä poraukset.

Jos kulta laskee, LUM laskee myös, mutta uskon että nykyhinnallakin se tulee tarjoamaan muutaman vuoden säteellä hyvän tuoton. Jos kulta nousee, loistavan. Kullan hintaa en ala ennustamaan, mutta kulta ei mielestäni niinkään nouse, kuin keskuspankit heikentävät kilpaa valuuttojaan. Kulta voi tippua hetkellisesti, mutta ei löysä rahapolitiikka ole katoamassa ja se on kultaa kullalle.

Riskeistä oleellisin on Ecuador, mutta isot kaivostoimijat ovat tottuneet maariskeihin enkä näe sitä ongelmana myynnin kannalta.

Mutta kuten kaikissa muissakin raaka-aineissa, hajautus on oleellista. En haluaisi omistaa kulta salkkua jossa on alle 5 toimijaa. Vaikka se tarkoittaa että ostaisin vain 300€ erissä, tekisin näin saadakseni yhtiö- ja maakohtaisen hajautuksen. Kaupankäyntipalkkiot ovat minimaalisia siihen riskiin, minkä sijoittaja joka ei hajauta ottaa raaka-aine sektorilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s