Starttasiko uraaniralli? Jäitä hattuun

Uraanin hinta on noussut 35% vuoden alusta. 2020 Uraani on ylivoimaisesti eniten noussut raaka-aine. Pitkään odotettu $30/pauna (lbs) hinta on ylitetty. Uraanitwitter on ekstaattinen. Pitkään odotettu ralli on lähtenyt käyntiin.

Uranium prices

Olen käynyt uraanimarkkinaa laajasti läpi ja suosittelen lukemaan primer tekstini ”Miksi uraanin hinnan täytyy nousta?” jos aihe ei ole tuttu.

Uraanin tuotanto on merkittävässä vajeessa. Eurooppalaiset ja USAlaiset voimalat ovat polttaneet inventaarioitaan 2016- ja lykänneet uusien pitkäaikaisten sopimusten (long term contracts, LTC) solmimista, luottaen kuihtuvaan spot-markkinaan ja mid-term treidaajiin (jotka myyvät 1-3 vuoden sopimuksia ja ostavat materiaalin spot-markkinasta).

Uutta tuotantoa ei voida tuoda linjoille, koska tuotanto on epäekonomista alle 50$/lbs tasolla, jaadajaadajaa…

COVID19 on ”the” katalyytti

Tiputa soppaan COVID19, joka sulkee kaivoksia, muttei vähennä kysyntää ja tuloksena on katalyytti, joka sytyttää jo valmiiksi räjähdysherkän fundamenttikeissin…

COVID19 takia maailman suurin uraanikaivos, Cigar Lake (Kanada) on suljettuna hetkellisesti ja maailman suurin tuottaja Kazakstan alensi 2020 tuotantoaan >10Mlbs (miljoonaa paunaa). Yhteensä globaali tuotanto tulee laskemaan 20-25Mlbs 2020 CV19 seurauksena (2020 uraanin primaarinen tuotanto ilman CV19 vaikutusta olisi ollut 136-140Mlbs). Tämä nostaa jo valmiiksi kasvussa olevaa vajetta merkittävästi.

Tämä myös pakottaa esimerkiksi Camecon, jonka tuotanto on nyt käytännössä 0, ostamaan uraania suoraan spot-markkinoilta, toimittaakseen materiaalia pitkäaikaissopimuksiinsa.

Spot-markkinoiden (60-90Mlbs) tyhjeneminen tekee mid-term treidaajien toiminnasta mahdotonta, nostaa uraanin spot hintaa ja poistaa viimeiset puskuri-inventaariot, jotka voimaloilla on.

Spot markkinoiden tyhjeneminen voi myös vaarantaa jo solmittuja mid-term sopimuksia, sillä jos materiaalia ei ole saatavilla spot-markkinoilta, mid-term treidaajat (carry trade) eivät voi kunniottaa toimitussopimuksiaan.

Ja siitä seuraa tämä suunnaton into ja rummutus. Hinnat nousevat ja polttoaineen ostajien on pakko tulla neuvottelupöytiin. Ja kun uusia sopimuksia solmitaan, eivät ne ala kolmosella.

But waiiit a minute..?

2016 marraskuussa spot hinta saavutti pohjansa $18/lbs. Kaikki tiesivät että luku oli absurdi, kaikki tuottajat tekivät tappiota. Ja uraanin hinta kääntyi. Se oli ”generational buying opportunity”. 2kk myöhemmin uraanin hinta oli 30% korkeampi ($24,5/lbs).

Uraanijunioreiden kurssit nousivat satoja prosentteja. Mm. GoviEx.n kurssi nousi 0,09->0,39 eli 333% parissa kuukaudessa. Uraanin hinta tulisi nousemaan nopeasti eikä mikään voinut pysäyttää tätä väistämättömyyttä… GoviEx.n kurssi on tänään 0,16.

2018 Cameco sulki MacArthur River kaivoksensa ja poisti markkinoilta 18Mlbs pa. Muitankin kaivoksia suljettiin. Nämä sulkemiset otettiin myös vastaan kaiken muuttavina katalyytteina. Polttoaineen ostajien oli pakko muuttaa ostokäytöstään ja siirtyä varastoidensa polttamisesta niiden kasvattamiseen. Uusi sopimussykli alkaisi…Mutta näin ei käynyt.

Väliin on mahtunut muitakin katalyytteja kuten kaiken mullistava 232 aloite, jonka ratkeaminen tulisi olemaan lähtölaukaus sopimussyklille.

Jokainen näistä tapahtumista on ollut positiivinen. Jokainen niistä on vahvistanut uraanin fundamenttikeissiä ja nopeuttanut lopulta väistämättömän hinnan nousun aikataulua. Mutta mikään katalyytti ei ole ollut tuo ”kaiken muuttava lähtölaukaus”.

Uraanisijoittajat ovat systemaattisesti aliarvioineet voimaloiden kyvyn elää inventaarioilla ja polttoaineen ostajien haluttomuuden solmia sopimuksia tänään, taatakseen ettei (nyt melko todennäköisiä) polttoaineen saatavuus ongelmia synny myöhemmin 20-luvulla.

COVID19 yksinkertaisesti

kasvattaa vajetta. Tämä vaje katetaan Kazatompromin kohdalla (n. 6Mlbs) suoraan heidän ”ylisuurista” inventaarioistaan. Cameco, carry-treidaajat, Orano(?), jne ostavat tarpeensa spot-markkinoilla, joilla pitäisi olla riittävästi syvyyttä ostojen toteuttamiseen.

Spot-markkinoiden tyhjeneminen on erittäin positiivinen asia. Spot-hinnan nousu on myös erittäin positiivinen asia, vaikka se ei välittömästi paranna Kazatompromia* lukuunottamatta muiden toimijoiden operationaalisia tuloksia.

(*Pörssilistatuista toimijoista)

Spot-markkinoilta kuihtunee 14-19Mlbs materiaalia (joka vastaa noin 1 vuoden McArthur Riverin tuotantoa) ja Kazatomprom käyttää tilaisuutta alentaakseen inventaarioitaan. Nämä ovat ainoat välittömät COVID19 seuraukset.

Ei kuulosta enää niin dramaattiselta.

Uskon että kun Covid19 on ohi osa polttoaineen ostajista siirtyy sopimuspöytiin. Tätä on jo tapahtunut, kuten Camecon 2019Q4 solmimat sopimukset osoittavat.

Mutta uskon myös että sopimukset solmitaan aina ensisijaisesti suurten tuottajien kanssa (Orano, Cameco, Kazatomprom,..) ja sopimukset tulevat olemaan hinnan puolesta salaisia.

Uraanin pitkäaikaissopimusten raportoitu hinta on ”lowest term offer/ lowest bid” hinta. Lähtökohtaisena lähes kaikki pitkäaikaissopimukset tehdään ostajan ja myyjän kesken (ei avoimella tarjouksella). Näitä hintoja ei siten raportoida.

Joten raportoitu LTC hinta on alin sopimus/ tarjottu hinta, joka kulloinkin on UcX.n tiedossa. Mid-term treidaajat, ostavat spotista materiaalia, rahoittavat ostot halvalla velalla ja myyvät materiaalia erittäin pienellä marginaalilla 1-3v sopimuksilla voimaloille. Tämä tarkoittaa että raportu pitkäaikaissopimusten hinta ei kuvaa todellista pitkäaikaisten sopimusten hintaa vaan mid-term sopimusten hintaa. Hinta ei myöskään kuvaa onnistuneesti markkinaa.

Niin kauan kuin yksikin mid-term treidaaja voi toimia, LTC hinta voi näyttää harhaanjohtavan alhaiselta. Camecon 2019Q4 sopimukset ovat lähes täysin varmasti toteutettu (selvästi) yli $40/lbs, mutta LTC hinta on yhä $32/lbs.

Sopimusten teko kestää 6-18kk ja toimitukset tulevat ajoittumaan 2-3v päästä nykyhetkestä (jolloin niiden arvon voi laskea murskaamalla tuloslaskelmaa).

Tämän takia, vaikka Covid19 olisi se lähtölaukaus, voin helposti nähdä tilanteen, jossa hintaraportoinnin ja sopimusten teon hitauden takia emme näe dramaattista (>$40/lbs) nousua pitkäaikaissopimuksissa vielä 2020 tai edes 2021, vaan vasta silloin kun ostajat joutuvat esimerkiksi kosiskelemaan C&M kaivoksia tai junioreita.

Ja siinä välissä COVID19 jälkiseuraukset ja reaalimaailman vaikutukset tulevat iskemään talouteen. Uraani-yhtiöt ovat spekulatiivisia high risk sijoituksia, joille potentiaalinen markkinoiden yleinen risk-off on myrkkyä.

En ennusta ajoitusta enkä katalyyttiä

Olen erittäin hyvä käymään läpi gurujen historiallisia lausuntoja. Olen useasti kuullut kuinka esim jokaisen sijoituksen takana pitää olle selvä katalyytti, joka avaa arvon. Mutta kun katson mitä nämä gurut väittivät vuosia sitten tuleviksi katalyyteiksi, on lähes poikkeuksetta todettava että ennustetut katalyytit 1. eivät toteutuneet tai 2. toteutuessaan eivät ole olleet vaikutuksiltaan läheskään yhtä oleellisia kuin ennustettiin.

Kysyntä ja tarjonta tasapaino on vinossa. Sen voi korjata vain korkeampi uraanin hinta. Kaikki mitä nyt tapahtuu palvelee tätä pohjalla olevaa argumenttia. En tarvitse katalyyttiä tämän lisäksi.

Uraanin hinnan nousua voi seurata hype, mutta se ei ole väistämättömyys.

Mielestäni Kazatomprom ja Global Atomic ovat kaksi sektorin yhtiötä, jotka toimivat arvosijoituksina puhtaasti operationaalisen tuloksen voimin, oli hype tullakseen tai ei. Onkin miltei irrelevanttia onko tämä lähtölaukaus vai ei, kun harkitsen näiden yhtiöiden ostamista/ lisäämistä. Tärkeää on vain se onko niiden Arvo merkittävästi > Hinta. Loput sektorin yhtiöistä ovat lähinnä spekulaatioita hypestä ja poskettomista valuaatioista.*

En yritä sanoa etteikö COVID19 olisi ”se” katalyytti, en vain näe sitä yhtä dramaattisena kuin muut uraanisijoittat/-hypettäjät, ainakaan tämän hetken numeroiden valossa. Tästä johtuen halusin myös kirjoittaa tämän tekstin vastapainona uraanitwitterin hypetykselle.

Siksi en myöskään jaksa FOMOttaa. Kaikki vastaavat sektorit näkevät useita false startteja. Tämä voi hyvinkin olla sellainen.

*Jos ole tästä erimieltä, kuulen mielipiteesi ehdottoman mielelläni, mutta odotan että argumentti on tuettu numeroin.

Ps. Eli jäitä hattuun. Positioikaa itsenne hyötymään tästä, mutta seuratkaa sijoitussuunnitelmaanne, ilman FOMOa. Jos tämä on ”se katalyytti” ja uraanissa ei ole ihan koko potti kiinni, on tärkeää että vuosittain törmään useisiin ”generational buying opportunities” keisseihin (kuten tankkerit 2020).

2 vastausta artikkeliin “Starttasiko uraaniralli? Jäitä hattuun

 1. Mitä mieltä noin yleisesti muuten olet siitä miten isommat toimijat kuten Cameco tai Nexgen hyötyvät uraanin tulevasta hinnannoususta?

  Tykkää

  1. En tiedä miten nopeasti spot-nousu vaikuttaa Camecoon ja NexGeniin tässä markkina ympäristössä. Operationaalisen tuloksen kannalta kumpikaan ei voita, vaikkakin Camecolle sopimusten uusiminen korkeammilla hinnoilla varmasti muuttuu helpommaksi.
   Ainut selvä voittaja on KAP.
   Olettaisin että uraanijuniorit kuten NXE ovat myymisen arvoisia vasta kun uraani on >$50/lbs joten sitä ennen tapahtuva spekulatiivinen liikehdintä on melko irrelevanttia itselleni.
   Tämän voisi ajatella niin etten vastannut kysymykseen, mutta en vain aidosti halua arvailla kurssiliikkeitä mihinkään suuntaan tällä hetkellä (tai muulloinkaan).

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s